Hvordan beregne BMI og bruke tabellen riktig

bmi

Er du en av dem som stadig står på vekta og like ofte blir oppgitt over at pila ikke har flyttet seg? Spiser du små måltider og kjemper mot sulten hver dag, men får det ikke til? Skulle du ønske du kunne se ut som de flotte modellene i magasinene?

En vanlig måte å måte hvordan det står til på kalles BMI. Det står for Body Mass Index, og er en måte å måle om man er undervektig, normal eller overvektig på. Men, fordi metoden kun baserer seg utelukkende på høyde og vekt, er det mange som har vært kritiske til den.

Men lurer du virkelig på hvordan bmi beregner vekten, skal vi gi en liten innføring her.

Hvordan BMI beregner kroppen din

Man kan godt si at BMI gir en god pekepinn på forholdet mellom vekt og høyde, men den sier ikke mye mer enn dette. Derfor brukes den dessverre feil av mange unge som føler på gruppepress. Selve regnestykket er svært enkelt, og vi skal bruke en vanlig voksen mann som eksempel:

  • Trond er 1,85 m og veier 83 kg.

BMI-en hans regnes ut slik:

  • BMI = m/h2 der m = masse, her vekt i kg og h er høyden i meter.

For Trond viser det seg at han har en BMI på 25,6.

Hva sier BMI om en person

Rent praktisk sier ikke BMI-en til en person noen som helst ting. Vi ser muskuløse mennesker som har en BMI som indikerer sterk overvekt, mens normalt sunne mennesker kan ha en indeks som antyder undervekt. Men, det er likevel utarbeidet en tabell slik at man kan sjekke.

For barn

Det er utarbeidet en egen tabell for barn, blant annet fordi barn er i vekst, og har veldig ulike forutsetninger når det gjelder vekt. Her er noen utdrag fra listen for å måle BMI for barn:

  • 10 år: gutter: 24,00 jenter: 24,11
  • 17 år: gutter: 29,41 jenter: 29,69

Dette er en tabell som går til 30 og kalles derfor isoBMI 30-tabellen.

For voksne

For voksne vil man også få en indikator på hva vekten innebærer. Noen eksempler vises her:

  • Undervektig: under 18,5
  • Normalvektig: 18,5 til 24,9
  • Overvektig: 25 til 29,9

Denne tabellen går helt opp til fedme klasse III som innebærer en BMI på over 40.

Kritikk til BMI

Det er dessverre slik at barn bruker BMI-tabellen feil. De ser på tallene og bruker tabellen for de over 18 år til å finne ut svaret. En annen feil er at tabellen ikke tar hensyn til kjønn, noe som blir helt feil fordi kvinner har mer naturlig fett på kroppen enn menn.

You might like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.