

Noen rekker knapt å legge hodet på puta før de er langt inne i drømmeland, mens andre kan ligge og vri seg i timevis mens tankene kverner i hodet. Det er mange ting som virker inn på søvnkvaliteten, og det er ikke alltid så lett å vite hva som gjør at noen sover dårligere enn andre. Individuelle årsaker kan ha stor innvirkning. Men noen felleselementer kan, i følge moderne forskning, ha betydning for hvor god venn du er med senga.
Først og fremst bør de fysiske og ytre omstendighetene være på plass. En seng som er passelig myk og tilpasset din kroppsvekt og liggestilling er viktig. Både senger og puter må gi riktig støtte slik at både muskler og skjelett får hvile. Nettsider som Sovbedre.com gir inspirasjon og tips til hvilke senger som kan passe ditt personlige søvnbehov. En god døgnrytme kan også ha mye å si. For mange kan det hjelpe å gå til sengs til samme tid hver kveld, og stå opp på samme tidspunkt hver morgen.
Forskning viser at skjermbruk før leggetid virker negativt på søvnkvaliteten. Det trenger imidlertid ikke være riktig for alle. Mange synes det er beroligende å lese på senga, selv om det er på en mobil eller et nettbrett, og det finnes også dem som ikke klarer å sove uten å ha zappet igjennom noen TV-kanaler først.
For dem som har søvnproblemer bør alkohol før leggetid absolutt unngås. Alkohol kan gjøre at innsovningen blir lettere, men den viktige og dype søvnen blir forstyrret og urolig. I tillegg må man gjerne opp i løpet av natten for å late vannet, noe som i sin tur kan gjøre at det blir vanskelig å få sove igjen.
Riktig kosthold og god væskebalanse i løpet av dagen er viktig, men på kvelden kan det være lurt å styre unna tunge måltider som gir magen mye å jobbe med. Rødt kjøtt og mye fett er eksempler på mat som bør unngås de siste par timene før leggetid. Forskning viser også at trening kan virke oppkvikkende, noe som normalt er bra. Men rett før man skal til sengs kan dette virke negativt, og hvis senga ikke er det mest fristende stedet etter en treningsøkt kan det være lurt å legge slike aktiviteter til tidligere på dagen.
I jungelen av gode råd om søvn er kanskje det viktigste å prøve ut ulike strategier, og ved prøving og feiling finne ut hva som faktisk hjelper.